Espresso zetten, hoe maak je een gode shot?

Koffie is hip! Niet alleen verwachten mensen een lekker bakje koffie in een espressobar, maar ook thuis wil men tegenwoordig goede koffie zetten. Maar hoe doe je dat nu precies? Hoe kan je zelf controle uitoefenen op de smaak van de koffie? Natuurlijk speelt de equipment die je in huis hebt een belangrijke rol, zonder goede equipment wordt het lastig. Betekent dat ik dan flink veel geld moet investeren? Het antwoord op de bovenstaande vragen vind je in dit artikel.

Espressomachine

Het probleem van een espressomachine voor thuisgebruik is dat deze vaak niet in staat zijn om koffie van hoge kwaliteit te zetten. De vol automatische en handmatige espressomachines voor thuisgebruik zetten prima koffie, maar je hebt zelf niet de volledige controle over de smaak van de espresso. Een volautomatische espressomachine maalt de koffiebonen zelf en daarbij is het vaak niet mogelijk om de maalgraad aan te passen, terwijl dit nu juist een grote invloed op de smaak heeft. Met een handmatige espressomachine heb je zelf het heft in handen. Een goede handmatige espressomachine koop je vanaf 500 euro. Vervolgens is het belangrijk dat je een elektrische koffiemolen koopt, aangezien voor een goede espresso de maalgraad erg fijn moet zijn. De meeste handmatige en goedkope elektrische koffiemolens krijgen de benodigde fijnheid niet voor elkaar. 

Handmatige koffiezetmethoden

Begin je net met koffie, wil je meer over koffie leren en heb je een beperkt budget dan is het geen gek idee om eerst aan de slag te gaan met handmatige methoden, zoals een V60 of een French Press. In dit geval volstaat een handmatige koffiemolen, die doorgaans een stuk goedkoper zijn. Bij handmatige koffiezetmethoden is een grovere maling juist een vereiste. Het nadeel van handmatige koffiezetmethoden is dat het meer tijd in beslag neemt en daarbij is het niet mogelijk om een lekkere cappuccino te zetten. Maar goed, als je meer wilt leren over welke factoren de smaak beïnvloeden dan is het geen slecht idee om eerst met de handmatige koffiezetmethoden aan de slag te gaan. 

De keuze voor de koffie

Tot slot is de keuze voor de koffiebonen belangrijk. Wil je echt kwalitatieve koffie drinken, dan koop je deze niet in de supermarkt. De betere koffies koop je online of in een koffiespeciaalzaak. Waarom is deze koffie beter? Ten eerste omdat de koffiebonen hier in kleine aantallen geproduceerd worden, waardoor het makkelijker is om de kwaliteit hoog te houden. Houd je van pittige koffie met een cremelaagje dan raden we je aan om voor een blend van arabica en robusta koffiebonen te kiezen.

Leave a reply